Suroviny: jedna střední bulva červené řepy, jedno tvrdší jablko (ne nezralé :), šalotka, fenykl, bio citron, bílý vinný ocet, olivový olej, med, krémový kozí sýr, kozí jogurt, vlašské ořechy, čerstvý kopr, sůl, pepř
Postup: červenou řepu upečte nebo uvařte. Vždy raději volím pečení, protože zelenina (nejen) řepa si zachová více intenzivní chuť. Při vaření zkrátka kus sebe a chuti odevzdá vodě. Řepu pečte celou i se slupkou zabalenou do alobalu v troubě asi na 180 stupňů přibližně jednu hodinu. Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na malinké kostičky. Čím menší, tím lepší :) Na malé kostičky nakrájejte také půl většího nebo jedno menší tvrdší jablíčko, jednu šalotku a asi 1/4 až 1/2 bulvy fenyklu. Použijte jeho vnitřní křehčí část. Připravte si nálev na řepu tak, že v míse dobře prošleháte vinný ocet nebo šťávu z citronu s troškou medu, solí, pepřem a olejem. Ochutnejte a vylaďte chuť dle svého gusta. Myslete na to, že chuť má být silná (jde o nálev), ale vyvážená. Do nálevu dejte krátce marinovat na kostičky nakrájenou řepu (stačí pár minut = cca 3 minuty). Po krátkém marinování vyndejte řepu z nálevu a nechejte na sítku odkapat (můžete si pomoct rukou a řepu trošku zmáčknout, ať se zbaví tekutiny z nálevu). Pak spojte všechny nakrájené suroviny a promíchejte. Přidejte čerstý nakrájený kopr. Ochutnejte a případně vylaďte chuť solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s kozím sýrem vyšlehaným s kozím jogurtem a troškou medu, posypejte praženými vlašskými ořechy a zakápněte olivovým olejem. K zakousnutí se hodí česneková bagetka nebo chlebové chipsy.
Pokud nemáte rádi kozí produkty, nahraďte je mléčnými (sýr, jogurt, zakysaná smetana). Chlebové chipsy vyrobíte tak, že starší pečivo nakrájíte na velmi tenké plátky, potřete olivovým olejem a pečete/sušíte v troubě na plechu s pečícím papírem. Dle teploty trouby 10-20 minut. Obvykle peču mezi 150-180 stupni.